Gå ind i smerten … på den rigtige måde

Som du måske ved, er det meget almindeligt at anvende eksponering, når vi vil overvinde frygt af forskellig art. Så hvis du fx er bange for at tale i store forsamlinger, skal du på en eller anden forsøge at gøre det for at lære, at der ikke er noget at frygte.

Men eksponering er et tveægget sværd. For hvis frygten er så stor, at det umuliggør at blive eksponeret på en forholdsvis tryg måde, vil frygten blot blive endnu større ved eksponeringen, og så risikerer vi en retraumatisering. Men hvis du kan finde en tryg måde at gøre det på eller nærme dig, vil eksponeringen blive en korrigerende oplevelse, som træner din hjerne til gradvist at blive mere og mere tryg ved det, du ellers forbandt med frygt.

Sådan er det også med de forskellige frygtmønstre og -tanker, du kan have omkring dine smerter eller som påvirker og forstærker dine smerter.

Hjernen skal lære at det er ufarligt

Derfor er det afgørende at træne følelsen af tryghed og følelsen af, at det er ufarligt, når du mærker dine neuroplastiske smerter. Så selvom du af gode grunde sikkert helst vil undgå at dykke ned i smerten, bliver du nødt til at tillade dig selv at mærke smerten og undersøge den, for at frygten omkring den bliver eksponeret. Og det er her, vi kan træne din hjerne til at lære, at det der sker er ufarligt.

Det kan være, du blot skal mærke smerten i få sekunder eller minutter af gangen for at balancere det tveæggede sværd. Men med træning vil tolerancen øges.

Nogle gange kan smerterne dog være så intense, at det slet ikke giver mening at øve tryg eksponering. Så er det bedre at vælge de aktiviteter (bevæge dig, være stille, lægge is eller varme på osv.) som normalt kan skrue ned for smerterne.

Som du nok kan fornemme er processen med at reducere eller eliminere frygten fra ligningen SMERTE = FORNEMMELSE + FRYGT ikke et quickfix. Selvom det faktisk kan gå hurtigt.

Målt effekt af PRT

Da man videnskabeligt undersøgte effekten af Pain Reprocessing Therapy, PRT, gjorde man det med mennesker med kroniske rygsmerter. De fik 2 PRT-sessioner om ugen i 4 uger. Resultatet var, at 66 % blev smertefrie eller næsten smertefrie og 98 % oplevede generel forbedring. 3 måneder efter holdt resultaterne, og 1 år efter uden yderligere sessioner er effekten kun faldet få procent.

Har man kroniske smerter, må det siges at være kort proces med 8 sessioner. Det er selvfølgelig individuelt, og der kan også være tilbagefald på forskellig vis. Men grundtanken i PRT er at give så meget indsigt og forståelse i neuroplastiske smerter, at du selv kan overvinde de tillærte og mere evolutionære mønstre, der er linket til netop dine smerter.

Du lærer at udføre teknikkerne selv. Det kan dog være nødvendigt med støtte, korrigering og specialviden fra en PRT Practitioner med jævne mellemrum den første stykke tid, da det kan være ekstremt svært at få øje på egne mønstre og de blind spots, som de gemmer på. Men behandlingsformen er i høj grad baseret på hjælp til selv-hjælp.

Copyright ©️ Marianne Juelsgaard 2024