Er dine smerter neuroplastiske?

Neuroplastiske smerter er smerter, der ikke er forårsaget af fysiske problemer i kroppen eller symptomer, der ikke svarer til de fysiske problemer. Så det er klart, at ikke alle mennesker med kroniske smerter har neuroplastiske smerter, selvom mange har. Strukturelle smerter er direkte linket til fysiske problemer i kroppen, så som tumorer, infektioner, knoglebrud og autoimmune sygdomme. Så det er vigtigt at afgøre, hvilken type smerter du har, inden behandlingen med Pain Reprocessing Therapy, PRT, sættes i gang, da den kun er rettet mod neuroplastiske smerter.

Min vej ud af smerte

Når det så sagt, har jeg selv en autoimmun sygdom (reumatoid artrit), og mit eget arbejde med mig selv, der er meget overensstemmende med PRT, selvom PRT ikke fandtes på det tidspunkt, har markant ændret både min sygdoms udvikling og graden af mine symptomer og smerter. For mig er det ikke vigtigt at tale om helbredelse eller ej, men i stedet at blive så smerte- og symptomfri som mulig. Og det er der, jeg er i dag, hvor jeg mærker meget lidt til sygdommen, som tidligere forhindrede mig i at leve et almindeligt liv.

Jeg har været af mange veje, men overordnet har det handlet om at skrue ned for mine negative tanke- og adfærdsmønstre. Også selvom jeg dengang ikke vidste, at det kunne ændre mit sygdomsbillede, men blot ønskede mere fred i sindet, mere livsglæde og mere overskud til at kunne leve med en kronisk sygdom.

Nu er det videnskabeligt bevist

Sjældent har noget givet så meget mening, som da jeg læste ”Vejen ud af smerte – en videnskabelig afprøvet metode til at helbrede kroniske smerter” af Alan Gordon. Der var så meget genkendelse og så stor en glæde ved, at nogen endelig har sat disse teknikker i system og gennemført videnskabelige studier, der verificerer effekten.

Jeg har selv brugt det meste af 10 år på at prøve mig frem. Det ser jeg ingen grund til, at du skal. Så derfor er min certificering i PRT det naturlige skridt for at kunne hjælpe andre hurtigere og mere effektivt. At jeg så samtidig kan bruge mine kompetencer som coach og mentaltræner, fordi overlapningen og ikke mindst synergieffekten er stor, er til glæde for mig og til gavn for dig.

Gå til lægen først

For at afgøre om smerter er neuroplastiske, kigger jeg efter en række nøglekriterier. Jo flere af dem der er i spil, jo højere er sandsynligheden for, at smerterne er neuroplastiske. Men jeg er ikke læge, og det er der, du skal tjekkes først og få lavet de undersøgelser dine symptomer kalder på. Og det ene udelukker ikke det andet. Du kan sagtens være i medicinsk behandling, fysioterapi, zoneterapi mm. samtidig med PRT.

Hvis du overvejer, om det er muligt at dine smerter er neuroplastiske, kan du se, om du kan genkende nogle af kriterierne lige her. Du er også altid velkommen til at kontakte mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright ©️ Marianne Juelsgaard 2024